Fyll i ett formulärs olika delar

För att kunna börja fylla i ett formulär behöver man först få en inbjudan till formuläret och logga in, läs https://timeedit.atlassian.net/wiki/spaces/TEKB/pages/1572110369 för mer information.

Vad som skall fyllas i beror på vad formuläret innehåller och hur administratören valt att designa det, men principerna är alltid desamma.

Öppet eller styrt formulär

Första steget för att fylla i ett formulär kan se olika ut beroende på om administratören har valt ett öppet eller ett styrt formulär.

Öppet formulär: Om formuläret är “öppet” har man som ifyllare möjlighet att fritt välja vilket objekt (tex en kurs) som man fyller i formuläret för.

Styrt formulär: Om formuläret är “styrt” så är objektet (tex kursen) för formuläret redan förbestämt av administratören. Detta innebär att administratören eller någon annan i arbetslaget har tilldelad din användare ett specifikt objekt (tex en specifik kurs).

 

Tips & tricks för att fylla i formulärets olika delar

Ett formulär kan innehålla många olika typer av element som alla fyller olika syften i datainsamlingen - t.ex. fritextfält för att lämna en kommentar, möjligheten att rangordna önskemål i en tabell, eller en kalendervy med möjlighet att skräddarsy ett önskat schema, m.m.

Alla formulär är uppbyggda av olika sektioner som i sin tur består av olika element. Tips för hur man kan fylla i de olika delarna följer nedan.

Tabellsektion

En tabellsektion användas när flera olika alternativ skall specificeras, och eventuellt där den inbördes ordningen mellan raderna spelar roll, t.ex vid sekvensplanering. För att börja fylla i en tabell sektion, välj “Add row”.

Klicka i checkboxen högst upp i raden för att välja samtliga rader om du t.ex vill ta bort alla och börja om. Högst upp till höger i tabellen ser du en summering för antalet rader. Administratören för formuläret kan välja att begränsa maximalt eller minimalt antal rader att fylla i.

Kalendersektion

En kalendersektion är en kombination av en kalendervy tillsammans med en tabellsektion. Denna kan till exempel användas för att skapa en plan för när olika föreläsningar skall äga rum. För att börja fylla i en kalendersektion kan man enkelt “dra ut” ett event direkt i kalendern. Varje event som läggs in i kalendern kommer motsvaras av en rad i tabellen nedanför.

  • Välj datum: De datum som är tillgängliga i kalendern är beroende av vad administratören angett för datumintervall. Flytta mellan olika veckor högst upp i vänstra hörnet.

  • Select mode: Man kan välja att skapa event i kalendern för flera veckor samtidigt genom att välja “recurring” och därefter specifika veckor. Välj veckor först och skapa därefter dina event i kalendern.

  • Only show events visible in calendar: Om man gjort bokningar över flera veckor men bara vill se raderna som motsvaras av de event som visas i kalendern. Kan vara fördelaktigt om man har många event.

  • Event title: Välj vilket attribut från raden som ska användas som titel för dina event i kalendern.

  • Total: En summering av samtliga event som visas i tabellen, både i antal och i tid.

 

  • Flytta ett event: Genom att markera ett eller flera event i kalendern kan man enkelt ändra tid för ett event eller flytta det mellan dagar. För att flytta ett event framåt eller bakåt i tiden tryck “shift+ ”. För att flytta ett event till en annan dag tryck “shift + “. För att markera flera event samtidigt, håll nere shift tangenten.

  • Markera alla rader: För att snabbare fylla i många rader samtidigt som alla skall ha samma värden kan man välja att markera flera samtidigt eller välja alla genom att klicka i checkboxen allra högst upp. Det värdet man väljer för en av raderna kommer väljas för samtliga som är markerade.

 

  • Fäll ut en rad vertikalt: Om det är många fält som skall fyllas i för respektive rad kan man välja att fälla ut en rad vertikalt för att undvika horisontell scroll och för att enklare få en överblick. Klicka på plustecknet längst till vänster på raden.

 

Om ett objekt saknas

Om ett objekt saknas eller inte är korrekt angivet kan man välja att redigera eller rapportera ett saknat objekt förutsatt att administratören har tillåtit detta. Välj i sådana fall att klicka på något av nedan tre alternativ.

  • Can’t find what your object?: Om ett objekt saknas som borde finnas.

  • New object request: Om man önskar att lägga till ett helt nytt objekt.

  • Request edit: Om någon av informationen för ett objekt inte är korrekt.

Förfrågan för att ändra, rapportera eller skapa ett objekt skickas till din administratör för godkännande.

När du har fyllt i ditt formulär är det dags att spara och skicka in det. Läs mer om det här.