Sektionstyper

Alla formulär innehåller en eller flera sektioner. Det är inuti sektioner som man lägger sina element, och de olika typerna av sektioner påverkar vad mottagaren fyller i, samt hur datan formateras och kan användas. En sektion kan (i teorin) ha ett oändligt antal element, och ett formulär ett oändligt antal sektioner.

Sektioner: Kan liknas vid ett dokuments styckesindelning med tillhörande rubrik
Element: Själva innehållet i de olika styckena

Det finns tre olika typer av sektioner och du hittar dem högst upp, längst till höger i formulärsbyggaren, under rubriken “Containers”.

Regular Section

En regular section är den enklaste sektionstypen. Den används för att skapa ett formulär där varje element endast kommer upprepas en gång, och som kommer visas i den ordning som elementen ligger i sektionen, uppifrån och ned.

Inställningar

Inga.

Exempel på användningsområden

Grunddata för en kurs, t.ex. kursadministratör, ansvarig lärare, antal studenter. Saker som inte varierar oavsett aktivitet.

Table Section

I en Table Section kommer alla element som läggs till att användas som olika kolumner i en tabell. Mottagaren kan sedan välja att lägga till fler rader, och på sätt kommer elementen som finns i sektionen upprepas. Elementen visas en gång per rad, och det element som ligger högst upp blir den vänstra kolumnen.

Inställningar

Min rows: minsta antal rader som mottagaren måste lämna (värdet måste vara större eller lika med 1)
Max rows: största antal rader som mottagaren får lämna (ett tomt värde innebär ingen begränsning)

Exempel på användningsområden

Saker som upprepas, och eventuellt där den innebördes ordningen mellan raderna spelar roll, men där tid inte är en faktor. E.g., sekvensplanering.

Calendar Section

En Calendar section är en kombination mellan en enkel kalender och en Table Section. De element som användaren lägger i sektionen kommer upprepas för varje aktivitet som mottagaren skapar i kalendern, där det element som ligger högst upp kommer komma längst till vänster.

Vidare läggs det automatiskt till tre element som formulärskaparen inte kan konfigurera (men däremot mottagaren): event-titel, starttid och sluttid.

Inställningar

Date range: mellan vilka datum som mottagaren ska kunna skapa aktiviteter för. Default-värdet är samma som formulärsperioden.

Show week numbers: visar veckonummer för den aktuella veckan i kalendern.
Use timeslots: om den inte är påslagen får användaren själv ange exakta start- och sluttider för aktiviteterna, vilket kan vara bra om man vill ge väldigt mycket frihet till formulärmottagarna. Vill man som schemaläggare ha större kontroll kan man istället välja att använda timeslots med olika stora intervall, ex. Förmiddag (8-12) och Eftermiddag (12-16).

Hide weekends: lördagar och söndagar döljs i kalendern så att det inte går att skapa några aktiviteter på helger.
Allow reservations from/until: om man inte använder timeslots kan man ställa in mellan vilka tider mottagaren får skapa aktiviter, t.ex. inte innan 08 (allow from) och inte efter 17 (until).
Step length: om man inte använder timeslots kan man ställa in minsta längd-inkrement. Ex. om step length är 30 min måste bokningarna vara 30, 60, 90, 120 osv. minuter långa. Är step length 15 blir restriktionerna 15, 30, 45, 60 min och så vidare.
Event min- and max lenght: hur lång en aktivitet minimalt eller maximalt får vara i kalendern.

Exempel på användningsområden

Sektionsplanering där man vill att mottagaren ska ha möjlighet att kunna önska och indikera inte bara tid, men också relativt avstånd mellan de olika aktiviteterna (t.ex. antal dagar mellan föreläsning och laboration).